Bel voor een pedicure afspraak:

06-54 670 503

Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast, waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. Een kwart van de bevolking heeft wel eens last van deze hardnekkige schimmel.Iedereen heeft onschuldige schimmels op zijn huid. Ze zijn dol op vochtige, warme plekken en voelen zich dan ook prima thuis op onze voeten. Pas als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.


In ons lichaam tref je verschillende organismen en bacteriën aan. Normaal gesproken zorgen deze organismen en bacteriën ervoor dat je lichaam gezond blijft.


Maar wanneer de balans verstoord raakt gaan deze bacteriën doorgroeien tot problemen gaan optreden. Dit kan zelfs in de nagels van je vingers of tenen voorkomen.


Dan is er sprake van een nagelschimmel ofwel kalknagels de vakterm is onychomycose.Vrijwel alle aandoeningen in de vinger- en teennagels worden veroorzaakt door onychomycose. Dit is de meest voorkomende nagelaandoening. Veel vaker krijgt men last van kalknagels in de tenen dan in de vingers. Dit komt omdat bij de tenen sneller een schimmelinfectie kan optreden.

Dan is er sprake van een nagelschimmel ofwel kalknagels de vakterm is onychomycose.Vrijwel alle aandoeningen in de vinger- en teennagels worden veroorzaakt door onychomycose. Dit is de meest voorkomende nagelaandoening. Veel vaker krijgt men last van kalknagels in de tenen dan in de vingers.Dit komt omdat bij de tenen sneller een schimmelinfectie kan optreden


Wat kan ik voor u betekenen?


Ik kan u een fijne spray vloeistof adviseren om de schimmel te bestrijden. Ook zal ik de verdikte nagels grondig afvijlen zodat pijn en extra druk voorkomen wordt. Ook kan ik indien gewenst een LCN anti schimmel gel nagel opbouwen mocht er een groot deel van de schimmelnagel afgebrokkeld zijn, ideaal in de zomer, zo kan je weer mooie open schoentjes aan !


Omdat schimmelsporen zich ook nestelen in uw schoenen en u op die manier blijven besmetten, is het daarom zinvol om alle schoenen binnenin te behandelen met een schimmelwerend middel. Dit zodat u niet weer opnieuw besmet wordt.Het kost tijd voordat de aangetaste (gele) delen van een nagel helemaal zijn uitgegroeid. Het bestrijden van schimmels heeft tijd nodig maar u heeft een reële kans weer gezonde nagels te krijgen. Vanzelfsprekend pas ik hygiënische maatregelen toe tijdens de behandeling. Het is zeer belangrijk om consistent te blijven in de behandeling voor een optimaal resultaat.Ik adviseer u graag persoonlijk over de beste aanpak van dit probleem.


Hoe herkent u geïnfecteerde nagels

Een schimmelinfectie kent vaak het volgende verloop:

 • Bijna altijd nestelt een schimmel zich als eerste in een grote teennagel.
 • Een nagel verkleurt eerst wit of geel.
 • Later wordt de nagel geelbruin of okergeel.
 • De nagel wordt dikker, hobbelig en brokkelig.
 • Uiteindelijk laat de nagel geheel of gedeeltelijk los.
 • Het is ook mogelijk dat een nagel direct loslaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u geen last krijgt van een kalknagel, hieronder een paar tips:

 • Nagelschaar/knipper niet delen met iemand anders.
 • Probeer beschadigingen aan de nagels te voorkomen door goede schoenen te dragen (vooral bij hardlopen), knip uw nagels zorgvuldig zonder de huid te beschadigen.
 • Houd de huid schoon en droog.
 • Oppassen met het gebruik van zeep, te veel kan een prikkel zijn.
 • Onderhoud de nagels goed, of laat uw voeten en nagels goed onderhouden
 • Altijd goed je handen wassen met een anti bacteriële, PH neutrale zeep.
 • Draag altijd slippers in een sportschool of andere publieke ruimte.
 • Zwem je regelmatig? Draag dan waterschoenen om infecties te voorkomen.
 • Neem na een bezoek aan een zwembad of wellness centrum een voetbad met tea tree olie of een andere schimmeldodende olie.


Conclusie:

Kalknagels zijn vervelend, pijnlijk, lastig en de oorzaak van veel schaamte. Toch kun je veel doen om van de aandoening af te komen. Vooral goede hygiëne en huidbehandeling is essentieel om kalknagels goed te behandelen.